jangan nak melebih

aku ada sahabat. tapi aku tak suka dia. sebab dia suka melebih lebih. bak kata orang yang kulitnya puteh, ober reak ting. ok, aku tak tahu kenapa dia jadi begini. mungkin ada sindrom yang tak aku tahu nama nya. tapi perangai nya buat orang jelik. termasuk aku. (maafkan aku sebab  dah  mengumpat kau)

Advertisements

New Tactics.

robber

NEW TACTICS

Someone shared the following cases:

Case 1 Today i passed by a building which has an ATM machine. There was an old man looking at me.Suddenly, he called me. He said he didnt know how to read, so he gave me his ATM card and asked me to help him withdraw money from the ATM machine. I answered ‘NO!!’. If u need help, ask the security to help u. Then he said ‘nevermind’ and continued to find other people to help him.

REMEMBER ATM machines have CCTVs. If u help him, he will later claim that u have robbed him or stolen his ATM card. Besides, his ATM card could be a stolen one. So, please be careful of these tactics.

Case 2 Suddenly your house lights go off. From Your window, you find that your neighboursstill have lights. So u go out of ur house to check the meter box. But once u opne the door, a knife will be pointing at u and preventing u from closing it. This is when u will be robbed and injured.

REMEMBER Even though your electricity suddenly goes off, DO NOT open your door immediately. Look around to see if evrything unusual or if there is any noise around.

Case 3 This is another incident. You may have heard it before, it is about a lady who saw a kid crying by the roadside. When she spoke to the kid, the kid told her that he was lost and wanted her to take him home. The kid even gave her a paper with his house address. So she took him home. But when she rang the door bell, she had an electric shock. Later when she woke up, she was naked in an empty room.

REMEMBER Being such a compassionate and helpful person might not be a good thing these days. Pass this on and girls, please be careful. DON’T BE TOO KIND!!

Case 4 One day, there was an old lady outside my house holding 2 packets of sweets. At first i thought she was our neighbour and wanted to give us these packs of sweets as a gift. But then when she spoke,I can realised that she was foreigner. I could not understand what she was talking about. I guessed she must be asking for money. I sensed there was something wrongand immediately closed the door and ignored her. Later, i found she and an accomplice robbed someone else down the road.

Case 5 i was at the ATM machine to withdraw some money. behind me, there was an old lady . she asked me whether i was able to withdraw my money because she said she had problem with her machine. suddenly a small girl came up beside me. the small girl was squeezing infront of me. i thought she was just naughty and playful. but then, the small girl put her hand at the tray of the ATM machine where the money comes out, ready to take awy my money. i sensed something wrong and immediately pushed her away. later i realised that the small girl and the old lady worked together . she was trying to steal my money while the old lady was trying to distract my attention by asking me questions!

REMEMBER BE VERY CAREFUL when u are at an ATM machine and be alert. look out for anyone suspicious around you!

Case 6 my parents are retired and stay at home most days. one afternoon, a young stranger went to their house and said his motorcycle had no more petrol and the petrol station was too far for him to push his bike there. so he asked my parents for an empty coke bottle to buy some petrol. he said he will pay RM2 for the bottle. so my mum took one coke bottle. he really took out the money from his pocket, but it was a RM100 note. he told my mum he had no small change and asked my mum to give him the change. luckily my mum was smart. she just told him to take it for free.

REMEMBER obviously that note is fake! who would want to pay for RM2 for an empty coke bottle! its very OBVIOUS that stranger is a trickster.

Case 7 this happend in Bali. A newly married couple were having their honeymoon at the hotel. When both are in the changing room, the wife suddenly went missing. the husband was very anxious and went around to find her. he asked the hotel staff to help him find her. then he thought his wife was just playing hide and seek. so he went back and waited for his wife. after a few hours,he decided too call the police. 2 weeks passed and there was still no news about his missing wife. so he went back and was dissapointed and sad. a few years later, he came back to Bali, to watch ‘FREAK SHOW’ in an old house. he was saw a dirty and rustel metal cage. inside there was a lady without limbs. her body including the face was full of scars. when he had a closer look at her face, he was shocked to find that it was her missing wife put there as a means for begging.

Case 8 this happend in Shanghai, A few years ago, a lady reported to the police that her cousin sister was missing in the shopping complex. but after 5 years, one of her friends found her one of the streets in Bangkok, Thailand. the worst thing is that her cousin sister has no more limbs and her body was tied to a lamp post with a shackle.(metal chain)

Case 9 lets just shorten this story. DO NOT open your house door when your hear the sound of a BABY CRYING!! it might be a trap! women in the house must be alert to this trick. the police said it is the work of a robber or murderer using the recording of a baby crying to attract your attention. this normally happens at night and when your are alone in the house.

Case 10 i read an email that was sent by my friend. her friend, know as A, went to Luo Hu Commercial City with 2 friends, B and C. Luo Hu Commencial City is the Shenzhen counterfeit good distribution center. there are many people there. its also near to the Shenzhen train station and Hong Kong’s Luo Hu Port. C went to the toilet at the shopping centre while A and B waited outside. after waiting for long, time they felt uneasy and went into the toilet to look for her. when they went in, there was nobody inside. both were scared and they called C’s phone. there was no reply. so they reported to the police. the police asked them whether they has seen anybody suspicious going into the toilet. both said there were none and its impossible to bring a life person out of the toilet without them noticing! then A remember seeing a cleaner pushing a trolley in, and then coming out. the police told them that was not the 1st time such a thing happend. the police suspected a gang of criminals who were always attacking women in the toilet shopping complexes. they use cleaners to kidnap people to harvest their organs for sale.

Shampu

BE CAREFUL – THE FOLLOWING SHAMPOOS BANNED BY DUBAI GOVT. SLS means highly cancerous substance present in these following shampoos.

إن هذا لأمر خطير، لذلك يتوجب عليك بعد قراءه هذه النشرة إرسالها لأكبر عدد ممكن من الناس إن هذا ليس من نوع الرسائل المسلسلة بل انه أمر هام يتعلق بأمر أسرتك وصحتك ومن يقرأ هذا الخبر يعتبر مؤتمن لتوصيله لجميع من يحب هذا التحذير كتبه السكرتير التنفيذي في النظام الصحي بولاية بنسلفانيا وهو كالتالي ………… ……… ..: افحص المكونات المكتوبة على قارورة الشامبو الذي تستخدمه وتأكد منعدم
وجود مادة تدعي سلفاتلورييث الصوديوم Sodium Laureth Sulfate أو قد تكتب اختصارا بالحروف الإنجليزية SLS حيث اتضح أن هذه المادة تدخل في تركيب أغلب أنواع الشامبو لأنها تنتج قدرا كبيرا من الرغوة إضافة إلى قلة تكلفتها ورخص ثمنها. لكن من الحقائق المذهلة عنها أنها تستخدم في شطف الجراجات والأرضيات، وهي مادة قوية المفعول ! كما اثبت بعض العلماء في الولايات المتحدة أنها يمكن أن تسبب مرض السرطان على المدى الطويل لقد عدت لمنزلي وتفحصت الشامبو الموجود وهو من نوع فيدال ساسونو وجدت لا يحتوي علي هذه المادة ولكن هناك أنواع أخرى مثلCLEAR , FRUCTIS , Vo5, Palmolive, Paul Mitchell, L’Oreal, Body Shop وكانت المادة الأولى في قائمة المكونات (وهي عادة المادة الرئيسية والأكثر كمية في العقار) في شامبو عصارة أعشاب كليرول هي سلفات لورييث الصوديوم . لذلك اتصلت بإحدى الشركات وأخبرتهم أن منتجهم يحتوى على مادة تتسبب في الإصابة بالسرطان، فردواب.. نعم، نعلم ذلك ولكن لا نستطيع أن نفعل شيئا لأننا نحتاج تلك المادة لإنتاج الرغوة – وبالمناسبة فان معجون كولوجيت لتنظيف الأسنان يحتوي على نفس المادة لإنتاج الرغو-
ثم وعدوا أن يرسلوا لي بعض المعلومات > لقد أثبتت نتائج البحث العلمي في الثمانينات الميلادية أن نسبة الإصابة
بالسرطان كانت واحد في كل ثمانية آلاف شخص، أما في التسعينات فصارت النسبة واحد إلى ثلاثة، وهي نسبة خطيرة جدا .
لذا أرجو أن تأخذوا هذا الأمر بجدية و أرجو إرسال هذه النشرة لمعارفكم، وكلي أمل في أن نتوقف عن تعاطي السرطان بأنفسنا إن هذا لأمر خطير، لذل كي توجب عليك بعد قراءه هذه النشرة إرسالها لأكبر عدد ممكن من الناس إن هذا ليس من نوع الرسائل المسلسلة بل انه أمر هام يتعلق بأمر أسرتك وصحتك ومن يقرأ هذا الخبر يعتبر مؤتمن لتوصيله لجميع من يحب منقول للفائدة والله اعلم

haha. korang mesti tak paham kan apa yang dia cakap. ok ok, ini peralihan bahasa yang dilakukan.

CLEAR , FRUCTIS , Vo5, Palmolive, Paul Mitchell, L’Oreal, Body Shop

itu adalah product2 shampoo yang dah dilarang untuk masuk kepasaran Dubai kerana penyebab kenser otak
yang dia org gelar kanser berat untuk keradangan kulit dan penyebab kerosakan otak..
Bahan yg menyebabkan kanser tu di panggil Sodium Laureth Sulfate atau dlm ingredients nyer di letak dengan nama SLS..

Kerajaan DUBAI ambil langkah serahkan bahan2 ni pada pakar dia org untuk di teliliti semua bahan yg

digunakan dlm proses pembuatan shampoo tu… sbb dah ramai yg dimasukkan ke hospital kene radang kulit & barah otak yg teruk tanpa diketahui punca & sebabnya….

hasil kajian tu membuktktikan bahan yg di campurkan dlm shampoo itu tidak sesuai digunakan untuk manusia..

SO itu yang keluar artikel ni setelah keputusan dan kelulusan doktor pakar Dubai mengesahkan bender ni memang betul berpunca dari bahan tersebut.

so, pandai pandai la pilih syampu yang sesuai. jadi pengguna yang berinformasi.

entah la

aku rasa, aku lebih banyak merayau rayau di blog orang orang yang aku tak kenal langsung. dan secara tidak langsung aku rasa, ilmu aku memang tak cukup.  sebab sepanjang aku merayau rayau tak tentu hala, dari blog ke blog aku lompat, dari tekan perkataan ke tekan perkataan yang lain, memang hebat hebat belaka penulis-penulis yang berkarya. ada yang mahir dalam bab komputer seperti sembang komputer (sila google),  justkhai.com yang aku memang respek melangit. sebab apa aku respek? sebab diorang nie walaupun sibuk mcmane pon, diorang akan tetap menulis dan berkongsi ilmu yang diorang ada untuk pengunjung blog mereka yang dahagakan ilmu seperti aku. aku telah listkan link link diorang kat wordpress aku. silalah pergi ke munirahbahrin.wordpress.com aku tak paksa korang pegi ke laman sesawang aku tu. 

sebab aku tahu aku tak cukup cool dan hip mcm korang. haha.

selepas adibah ahmad

selepas dunia blog gempar dengan adibah ahmad (yang telah dianiaya) yang terang lagi bersuluh menghina nabi muhammad s.a.w,  wujud lagi satu blog yang kurang ajar, yang mempertikaikan agama kesayangan kita, ISLAM.

http://www.blogger.com/profile/10065310576382439051

tokbatin senoi. tu la namanya. blog nie banyak menyoalkan tentang agama kesayangan aku. mari flag kan blog ini sama sama!. aku malas nak komen banyak banyak. sebab aku nie masih tiada cukup ilmunya di otak.

**edit 10.1.2009: aku rasa tok batin senoi nie da tutup blog dia sbb post dia da takda.

Blog sampah. Adakah kamu punya?

Blog yaang aku kira sampah adalah seperti mempunyai kriteria kriteria seperti berikut:

-syok sendiri
-kisah dalam kelambu pon mahu dicanang
-kisah peribadi yang aku kira tiada kepentingannya dalam hidup pembaca
-menggunakan ejaan seperti ‘saya’ menjadi ‘syayew’
-hanya pandai mengutuk, tidak pandai muhasabah diri

Persoalan:

adakah kau rasa blog kau mcm sampah? yelah, blog yang di taip tidak mempunyai manfaatnya pada orang lain. Hanya ditulis untuk mengisahkan apa yang berlaku dalam kehidupan seharian tuan punya blog. Dan ya, aku jugak turut rasa blog aku terserlah dengan kesampahannya kerana penuh dengan entry entry yang aku rasakan bodoh. kamu boleh sahaja lihat contohnya di bar tepi. Agak bodoh aku kira. Tak beri manfaat kepada pembaca langsung yang sanggup menghabiskan emas mereka (maksud aku masa) dengan membaca sampah sampah yang kau reka.

Bagi aku, aku punya keinginan untuk menjadi penulis blog yang dapat memberikan kesan yang positif kepada diri aku yang mempunyai banyak kekhilafan dan juga pembaca.aku cukup salut pada orang orang seperti kakak fynn kerana pabila aku membaca hasil nukilan beliau, aku dapat merasakan apa yang cuba beliau sampaikan. Bukankah itu namanya seorang penulis yang baik. bukan SS.

Wai not jika kita punya ilmu yang kamu rasa bermanfaat, kita kongsikan di ruang sarang lelabah ini? Kalau kamu pandai berbahasa inggeris, kamu kongsikan lah ilmu kamu seperti yang dibuat oleh sue anna joe (kamu boleh rujuk di bar tepi aku).

Ok ok, tidak salah jika kamu mahu membuat diari awam di blog kamu sendiri, bak kata orang melayu ‘Ini blog aku, aku punya sukalah!’ kan? Tapi apa salahnya jika kau selitkan sedikit sebanyak ilmu yang kamu ada. dan dan jika kau punya pengalaman yang banyak menyedar kan kau dan membuat kan kau berubah kepada yang positif, kau boleh coretkannya di blog kau sendiri. Supaya yang keruh tu kita buang, yang jernih tu hampa tadah ramai ramai la. Aku juga sebagai penulis blog pastinya perlu mendapat tunjuk ajar daripada senior senior blog kita bukan. Wasalam 😉

wallpaper


klik pada gambar untuk mendownload.
Percubaan untuk mereka kertas dinding menggunakan kedai gambar cs3. tengoklah cmane. harap boleh tingkatkan lagi. aku tak lah sebagus orang orang di luar sana.

raya 2008

okeh okeh.
mungkin ada yang rasa aku agak ketinggalan sebab lepas dekat sebulan abes raya, baru reti reti nak letak gambar raya. tapi, hu kears. haha. okeh. mari tengok.
semua gambar nie aku yang edit, n aku la photographer. sapa kata guna kamera digital ta boleh ada gambar segempak SLR? walaupon pixel nya agak kecik iaitu enam sahaja berbanding dua belas.


hujan!

wahahahahaha!
hujan mari.

tetiba meroyan nak mandi hujan nie. tapi keadaan tidak mengizinkan. apa mahu buat.
aku P****D! kang tak pepasal tengah acting buat cerita hindustan, keluar air sirap.
perghhh. memang best. tah, next time kot.

bosan nie. babai

bosan

semua keluar.
aku sorg kat rumah mcm org gila. so, apa nak buat? aku edit la blog kesayangan aku nie yang tak seberapa. dulu aku ada blog. (buntutbesar.blogspot.com) banyak la jugak aku post kat sana.
tapi lama tak update. so, i was decided to cancel that account. tah mcmane tah aku rasa menyesal
lak sekarang sebab kensel acc tu. tapi takpa lah. janji aku buat yang baru. tadaaaaa. inilah blog aku.
KARANGA JIWA. yeah bebeh.

family aku sume keluar. pegi mana? pegi berkelah kat Kemensah Height tu. aku malas nak ikot sebab kalau aku pegi pon, aku bukannya boleh mandi. ingat nak ajak si esah. tapi memandang kan aku datang bintang, tak dapat la nak ajak dia. (maaf ya kawan)

Newer entries » · « Older entries