Blog sampah. Adakah kamu punya?

Blog yaang aku kira sampah adalah seperti mempunyai kriteria kriteria seperti berikut:

-syok sendiri
-kisah dalam kelambu pon mahu dicanang
-kisah peribadi yang aku kira tiada kepentingannya dalam hidup pembaca
-menggunakan ejaan seperti ‘saya’ menjadi ‘syayew’
-hanya pandai mengutuk, tidak pandai muhasabah diri

Persoalan:

adakah kau rasa blog kau mcm sampah? yelah, blog yang di taip tidak mempunyai manfaatnya pada orang lain. Hanya ditulis untuk mengisahkan apa yang berlaku dalam kehidupan seharian tuan punya blog. Dan ya, aku jugak turut rasa blog aku terserlah dengan kesampahannya kerana penuh dengan entry entry yang aku rasakan bodoh. kamu boleh sahaja lihat contohnya di bar tepi. Agak bodoh aku kira. Tak beri manfaat kepada pembaca langsung yang sanggup menghabiskan emas mereka (maksud aku masa) dengan membaca sampah sampah yang kau reka.

Bagi aku, aku punya keinginan untuk menjadi penulis blog yang dapat memberikan kesan yang positif kepada diri aku yang mempunyai banyak kekhilafan dan juga pembaca.aku cukup salut pada orang orang seperti kakak fynn kerana pabila aku membaca hasil nukilan beliau, aku dapat merasakan apa yang cuba beliau sampaikan. Bukankah itu namanya seorang penulis yang baik. bukan SS.

Wai not jika kita punya ilmu yang kamu rasa bermanfaat, kita kongsikan di ruang sarang lelabah ini? Kalau kamu pandai berbahasa inggeris, kamu kongsikan lah ilmu kamu seperti yang dibuat oleh sue anna joe (kamu boleh rujuk di bar tepi aku).

Ok ok, tidak salah jika kamu mahu membuat diari awam di blog kamu sendiri, bak kata orang melayu ‘Ini blog aku, aku punya sukalah!’ kan? Tapi apa salahnya jika kau selitkan sedikit sebanyak ilmu yang kamu ada. dan dan jika kau punya pengalaman yang banyak menyedar kan kau dan membuat kan kau berubah kepada yang positif, kau boleh coretkannya di blog kau sendiri. Supaya yang keruh tu kita buang, yang jernih tu hampa tadah ramai ramai la. Aku juga sebagai penulis blog pastinya perlu mendapat tunjuk ajar daripada senior senior blog kita bukan. Wasalam 😉

Advertisements

3 Comments »

  1. ayesya johan Said:

    mmg sure sedapp kena hantam

    ;D

  2. Shaa Said:

    eee, itew terasew larhhh. hahaha. ngundang tak sayang? hehe. apa nama tu, kita punya blog cam sampah la. hee

  3. aza- relax la. haha terasa ke kak?

    shaa-ni sekoq lagi tukang rasa


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: